Hızlı Yazamıyor musunuz? İşte Size Etkili Bir Çözüm

Yazmama konusunda mazeretlerimiz giderek azalıyor. Çoğu zaman olumsuzluklarıyla öne çıkan dijital dünya, aslında verimlilik için çok güçlü yardımcılar sunuyor. Tüm yapmanız gereken, bu araçları etkin kullanarak zihnimizdekileri kaliteli ürünlere dönüştürmek…

Aykut Gül
4 min readDec 18, 2021

--

Yazma konusunda en önemli hususlardan bir tanesi de klavyeyi iyi kullanabilmek. Çünkü klavyede yavaş olduğunuzda, zihninizdeki fikirlerin çoğu, hızlı bir şekilde metne aktarılamadan kaybolabiliyor. On parmak kullanım becerisi, sanırım adliyeler dışında neredeyse kalmadı.

Bu amaçla, başta klavye kullanımında problem yaşayan, yavaş yazan kişiler için çok kullanmadığımız önemli bir araç var. O araç dikte ya da sesli yazma aracı. Ancak bu araçların bir çoğu Türkçe’yi desteklemiyor. İngilizce’de oldukça başarılılar.

Delaney Jaye’nin “How I Consistently Write Articles in Under 30 Minutes” başlıklı makalesinin verdiği ilhamla, daha önce farklı araçlarla denediğim sesli metin yöntemini, ilk defa bir makalenin tamamının yazımında kullanmış oldum. Jaye makalesinde, hızlı yazabilmenin, yazarken edit işlemine fazla odaklanmamanın ve dikte aracının kullanımının önemine işaret etmekte.

Aslında gerekli araçlardan birisi, şu anda bu metni yazarken kullandığım Google Docs yazılımındaki sesli yazma aracı. İlk defa bir makaleyi böyle bir araç kullanarak yazıyorum. Şu ana kadar dikte ettiğim metinde gördüğüm kadarıyla bazı hatalar var anca bunun çok fazla bir önemi yok diye düşünüyorum. Çünkü klavye ve yazım hatalarına çok odaklanmadan zihnimdekileri metne aktarabilmek daha önemli benim için.

Ayrıca dikte esnasında hatalı yerleri eş zamanlı olarak düzeltebiliyorsunuz. İsterseniz hatalı kelimenin üzerine gelerek yeniden dikte edebiliyorsunuz. Şu anda “zihnimdekileri” ifadesini bir türlü yazamadı sesli kayıt aracı. Bunu kendim klavyeden girdim. Bu da önemli bir tecrübe oldu benim için.

Google Docs’da Sesli Metin Aracı Kullanarak Yazdığım İlk Belge; Kaynak: Yazar

Bu ilk tecrübem olduğu için bilgisayardan çok kendimden kaynaklı hatalar çokça olabiliyor. (Neden bilgisayardaki bir aracı savunuyorsam?! Veya bilgisayara karşı tevazuda bulunmak mıdır bu acaba?) Yazılımı ilk defa kullanım değerlendirmemi soracak olursanız, şu ana kadar oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten araç oldukça hızlı. Noktalama işaretlerini de dikte ettirebiliyorsunuz. Aşağı yukarı tüm noktalama işaretlerinin Türkçe karşılıkları mevcut.

Bu esnada aklıma eski Türk filmlerindeki bilindik sahneler geliyor. Patronun sekreterine not aldırdığı veya mahkemede hakimin “yaz kızım” diyerek karar yazdırdığı sahneler. Gayri ihtiyari gülümsüyorum. Şu an yapmakta olduğum işlem o sahneyi çok andırıyor. Tek bir farkla, sekreter kağıda not almıyor da elektronik ortama notları doğrudan geçirmiş oluyor.

Buraya kadar aslında klavyenin alternatifi olarak sesli metin kullanımının avantajlarından bahsettim. Ancak bilgisayardan uzak olduğunuz ve aklınıza çok güzel fikirlerin geldiği durumlarda da telefonunuzdan benzer işlemi yapabilirsiniz. Daha önce çok sık kullandığım, not almaktan daha etkili bir yöntem. Bunun için daha çok, hızlı ve pratik olmasından dolayı Google Keep’i kullanıyorum.

Yazdıkça yeni deneyimler elde ettim sesli metin konusunda. Telefonunuzdaki sesli bir kaydı, bilgisayarınızın yanında açarak, bilgisayarınızdaki dikte aracını aktif hale getirdiğinizde, bunu da oldukça başarılı bir şekilde metne dönüştürüyor. Ancak bilgisayardaki bir ses dosyasını açarak dikte aracı kullanamıyorsunuz (Mac için).

Sanırım yolun henüz başındayım. Bu makaleyi yazarken bile oldukça mesafe kaydettim sanırım. Verimlilik araçları üzerinde çalışmak oldukça “verimli” sanırım…

Burada kastettiğim sesli kayıt almak değil. Bazı uygulamalarda klavyedeki mikrofona tıklayarak metne dönüşme özelliğiyle kayıtlar alınabilir ve daha sonra bu metinler ilgili dökümanlara kopyalanıp düzenlenebilir. Bunu son iki yıldır aktif bir şekilde kullanıyorum ve tavsiye ediyorum.

Bunun yanısıra, sesli metin kullanamadığınız an veya ortamlarda, ses kaydı alıp daha sonra bunu Google Docs’a dikte ettirebilirsiniz. Bunun için resimdeki kırmızı mikrofona tıklamak ve ses dosyasını çalıştırmak yeterli. Ses dosyası okumayı yapacak, sesli metin (veya dikte) aracı ise bunu anlık olarak metne dönüştürecektir. (Detaylı bilgi için webtekno)

Mac kullanıcıları, Mac uygulamalarının herhangi birini kullanırken “kontrol” tuşuna çift tıklayarak dikteyi başlatabilirler. Bu kısayol tuşunu elbette ki istedikleri gibi değiştirebilirler. Ancak MS Word’de uygulamanın kendi dikte seçenekleri içinde Türkçe yer almıyor maalesef. Bu nedenle Apple dikte uygulaması, az önce söylediğim kısayol tuşu ile (çift kontrol) ile aktive edilip MS Word’de kullanılabilir. Nihayetinde, Medium’da Apple dikte uygulamasını kullanarak bu makalenin son kısımlarını tamamladım.

Ne kadar çok zihnimizde uçuşan fikirleri yazıya dökebilirsek o kadar analitik düşünebilir, paylaşımcı olabilir ve bu ürünlerin kaybolmasını engelleyebiliriz. Önemli olan önce bunun ihtiyacını duymak, küçük adımlarla başlangıç yapmak ve dijital araçları iyi kullanabilmek.

Özellikle gençlerimizin dijital bağımlılıktan dijital verimliliğe geçiş yapmaları temennisiyle…

Aykut GÜL

Konu ile ilgili yayınlanmış yazılarım

Tüm yazılarım

--

--

Aykut Gül

productivity | informatics | learning | agricultural economics | tarım ekonomisi | strateji | eğitim | verimlilik | bilişim | kariyer | kişisel gelişim