Susan Q Yin / Unsplash

Üniversite Diplomasını Almadan Önce Sahip Olmanız Gereken 9 Beceri

Diplomanın giderek önemini kaybettiği bir çağda üniversite öğrencileri nelere odaklanmalı?

Aykut Gül
3 min readOct 24, 2021

--

Gençlerle, çeşitli etkinliklerde buluşmaya başladık. Gençler artık nasihatten çok kendilerine değer katacak, geleceğe ışık tutacak somut eğitimler bekliyor. Son “Adana Buluşmaları” etkinliğimizde özetlediğim başlıkları aşağıda bulacaksınız:

  • Esas olan öğrenmeyi öğrenmedir. Bir anlamda kendi kendine öğrenme de diyebilirsiniz. Bilgi denizinde boğulmamak için yüzmeyi iyi öğrenmelisiniz. Yeni dijital çağda hayat boyu sürekli olarak öğrenmek durumunda kalacaksınız. Bilginin çok hızlı yenilenmesi, mesleklerin bir çoğunun yok olması, yeni mesleklere ve iş sahalarına uyumun sağlanabilmesi, daimi bir eğitim ve öğrenme sürecini gerektirmekte. Bundan böyle hayat boyu öğrencisiniz. O halde üniversiteden mezun olmadan önce kendinize yapabileceğiniz en iyi yatırım öğrenmeyi öğrenmedir. Önemli olan yarın geçerliliğini kaybedebilecek olan bilgileri geçici hafızada tutmak değil, her zaman ihtiyacınız olacak olan temel becerilere sahip olmaktır. Üniversitede, hayal ettiklerinizi bulamayabilirsiniz. Eğitim sistemini eleştirmeyi bırakın, bir şeyi değiştiremezsiniz, sadece kendinizi yıpratırsınız. Yapmanız gereken, şikayet etmeden, önceliklerinize odaklanmak ve elinizden gelenin en iyisini yapmak. (Bknz: Öğrenmeyi Öğrenme)
  • Hayat boyu sürekli olarak karşınıza yeni problemlerle karşılaşacaksınız. Problem çözme tekniklerini biliyorsanız, hızlı yol alırsınız. Üniversiteler aslında bu teknikleri size kazandırmalı ancak maalesef bu becerileri siz edinmek zorundasınız. Şunu da ifade etmek gerekir ki, “bulanlar arayanlardır”.
  • Hayattaki amacınızı netleştirin. Bu amaca ulaşmak için para, kariyer, güç vb sadece birer araç olabilir. Esas olan manevi gelişimdir. Kamil insan olabilmektir. Her zaman büyük fotoğrafa odaklanın, detaylarda boğulmayın. Kendi SWOT (GZFT) analizini mutlaka yapın. Buna uygun olarak hayat stratejileriniz belirleyin. Bu stratejiler, sizin gelişiminize göre esnek olmalı, gerektiğinde revize edilmeli. (Bknz: İnanmak ya da İnanmamak: Hayatta Anlam Arayışı)
  • Zaman ve dikkat yönetimini öğrenin ve hayatınıza uygulayın. Aslında en değerli iki servetimiz: Bize verilen zaman ve çok sınırlı olan dikkatimiz. Gençlik yıllarında bu ikisi de hiç bitmeyecekmiş gibi gelir ve israf edilir. İleri yaşlarda pişman olmamak için şu an bu kaynakları etkili kullanmalısınız. (Bknz: Zaman Tuzaklarının Farkında mıyız? ve Verimliliğin Anahtarı: Dikkat Yönetimi)
  • Hayattaki başarının %85'i iyi sosyal ilişkilerden ve güçlü bir sosyal ağa sahip olmaktan geçer. Diplomanızın ve alan bilginizin katkısı sadece %15'dir. En teknik alanda bile bu geçerlidir. Kendi alanınızda çok iyi olabilirsiniz. Bu hazırlıklı olmaktır. Sosyal ağınız size fırsatlar sunar. Bu fırsatlar olmazsa yaptığınız en iyi hazırlıklar boşa gidebilir. Hazırlık ve fırsat birleştiğinde kısmetiniz ortaya çıkar (genellikle buna şans da denir). Lütfi Arslan hocam, “Çırağı olamadığınız işin ustası olamazsınız” der ve ya alttan başlamaları ya da bir usta bulup onun dediğini yapmaları gerektiğini ekler…
  • İyi sosyal ilişkiler kurabilmek için etkili bir iletişim yeteneğine sahip olmalısınız. Üniversite yerleşkeleri bunun en iyi geliştirilebileceği ortamlardır. Öncelikle ana dilinizi etkili kullanabilmek için doğru kitaplardan çok okuma yapmalısınız. Bunlardan özetler çıkarmalı, zihin haritaları yapabilmeli, analitik düşünebilmeli, bunları kendi fikirlerinizle özgün metinler haline getirebilmeli ve nihayet iyi bir diksiyonla herhangi bir gruba aktarabilme becerisini kazanmalısınız. Diksiyon ve hitabet dersleri almanız size çok şey katar. Uluslararasılaşmak için ise mutlaka en az bir yabancı dile, kendinizi rahat ifade edebilecek düzeyde hakim olmalısınız.
  • On parmak klavye kullanmayı öğrenin. Dijital verimlilik için bu olmazsa olmaz. Yavaş klavye kullanımı, akıp giden fikirlere yetişemememize ve o fikirlerin kaybolmasına neden olmakta. Hızlı yazarak, akan fikirleri rahatlıkla kelimelere dökebilir ve işinizi hızlı bir şekilde tamamlarsınız. Dijitalleşme ile el yazısı iyice unutuldu. Zaman zaman el yazısını kullanmanız ve bunu özenle yapmanız size önemli bir vasıf kazandırır. (Bknz: El Yazısından İçerik Yazarlığına)
  • Dijital araçların patronu siz olun. Onların sizi yönetmesine izin vermeyin. Esas olan dijital bağımlılık değil, dijital verimliliktir. Bunun ölçüsü ise işiniz bittiğinde ekranınızı kapatabilme gücünüzdür. Dijital yüklere izin vermeyin. Bilgi yönetimini öğrenin. Arşivinizdeki bir bilgiye veya belgeyi gerektiği yer ve zamanda bulamıyorsanız bilgiyi yönetemiyorsunuz demektir. (Bknz: Dijital Hayatta Maksimum Verimlilik, Minimum Bağımlılık: Kişisel Deneyimlerim)
  • Mükemmeliyetçiliği en aza indirmeyi veya bırakmayı öğrenin. Bu ertelemeye, yarım bırakmaya ve asla tamamlayamamaya neden olur. Çok iyi veya iyiyi hedefleyin. Daha çok yol alırsınız.

“Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir.” — Albert Einstein

Lisans eğitimi yılları çabuk geçer. Yerleşkeden içeri ilk adımı atmakla mezuniyete doğru hızlı bir yolculuk başlar. Son istasyondan önce ara duraklar belirleyin ve bu duraklarda kısa molalar vererek hedeflere ulaşma konusunda kendinizi yoklayın.

Aykut GÜL

--

--

Aykut Gül

productivity | informatics | learning | agricultural economics | tarım ekonomisi | strateji | eğitim | verimlilik | bilişim | kariyer | kişisel gelişim