“Yazarlık” Tehlike Altında mı?

Yapay zekanın içerik yazarlığına da el atması, bizim için gerçek bir tehdit olabilir mi?

Aykut Gül
3 min readJul 25, 2022
Andrea De Santis / Unsplash

Üniversite tercihlerinin yapılmakta olduğu bugünlerde dijitalleşme, eğitim ve geleceğin meslekleri en çok konuşulanlar arasında.

Özellikle 2000'li yıllarda teknoloji her geçen gün daha fazla insanı işsiz bırakıyor. Her ne kadar teknoloji ağırlıklı yeni meslekler ortaya çıkıyor olsa da yeni iş alanları kaybedilen istihdamı karşılayamıyor.

Özellikle de yapay zekanın, robotların, hümanoidlerin ve siborgların sosyal hayat ve iş hayatında kullanımlarının yaygınlaşması ile bu ivme giderek hızlanacak gibi görünüyor.

Belki de çok fazla aklımıza gelmeyen yapay zekanın kullanım alanlarından biri daha karşımıza çıkıyor: İçerik yazarlığı…

Yapay zeka içerik oluşturucu yazılımlar, tamamen orijinal olan ve insan kaleminden çıkmış metinlerin benzerlerini yazmak için makine öğrenme yöntemlerini kullanan bilgisayar uygulamalarıdır.

Dijitalleşme ile artan içerik yazarlığı, blog yazarlığı vb şimdi yapay zekanın tehditi altında. Bu konu üzerinde her geçen gün yeni yazılar yayınlanıyor ve tartışmalar giderek alevleniyor. Yapay Zeka — Artificial Intellicence (AI) — uygulamaları her geçen gün sayısal olarak artıyor. Ücretsiz ve sınırlı kullanımlı olanları da var beş yüz kelimeye kadar.

Kullanım ücretleri bugün için oldukça yüksek olmakla beraber, rekabet arttıkça ve muhtemel açık kaynak kodlu uygulamalar ortaya çıktıkça kullanımları daha da yaygınlaşacaktır.

Sadece içerik yazarlığı değil, aynı zamanda video ve fotoğraf üretiminde de AI kullanılmaya başlandı. Hiç bir insana ait olmayan, tamamen yapay zeka ürünü fotoğraf arşivleri mevcut.

Mevcut haliyle AI’lar hızlı içerik üretmeleri, fazla düzeltme gerektirmemeleri, genel olarak daha düşük maliyetleri ve SEO — arama motoru optimizasyonu — avantajları ile ile önce çıkarken içerdikleri bilgilerin doğruluğu ve güncelliği noktasında sorunlar yaşanabiliyor.

AI uygulamalarınca yazılan bazı metinleri okudum. Korkarım ki oldukça başarılılar. Yazarlığı bir meslekten öte bir konumda gördüğüm için bu trendin yazarlığı bitirme noktasına getirmesinden endişe duyanlardanım.

Değişik konularda, farklı AI uygulamalarını sınırlı da olsa test ettim. Sonuç, bir çokları açısından tatmin edici olabilir ama ben oldukça ruhsuz buldum. Sonuçta AI kalbinizden geçenlerin ve zihninizdeki birikimlerin farkında değil… Ev yemeği ile hazır gıdanın farkı gibi denilebilir belki de…

Ancak duygusal olmayan, daha monoton ve daha robotsu alanlardaki (pazarlama, reklam, ürün tanıtım, müşteri ilişkileri, epostalar vb) içerik yazarlığının rahatlıkla tutabileceğini düşünüyorum. Halen sınırlı da olsa bu alanlarda kullanılıyor.

Beşeri yönlerin ağır bastığı metinlerde ise AI uygulamalarının tekdüze, tatsız-tuzsuz kalacağını tahmin ediyorum. Umarım ki öyle de olur. Aksi halde yazar olarak insanoğlu AI ile mücadele edemeyecek ve önemli bir kişisel gelişim aracını da kaybedecektir.

İçerik yazarlığı, ülkemizde tam da popüler bir ek gelir kaynağı oluyorken yapay zekaya yenik mi düşecek? Ne dersiniz?

Aykut GÜL

Medium: https://aykutgul.medium.com
Youtube: https://www.youtube.com/c/AykutGül
Twitter: https://twitter.com/aykutguldijital

--

--

Aykut Gül

productivity | informatics | learning | agricultural economics | tarım ekonomisi | strateji | eğitim | verimlilik | bilişim | kariyer | kişisel gelişim