Scott Graham / Unsplash

Sınav Dönemi İçin Beş Verimlilik Önerisi

“Sürekli yaptığımız şey ne ise biz oyuz. O halde mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” Aristoteles

Aykut Gül
3 min readApr 30

--

Üniversitelerin vize sınav dönemleri… Depreme bağlı olarak bazı üniversitelerde sınavlar bitti, bazılarında devam ediyor…

Haftaya lisans derslerimin vize sınavlarını yapacağım için derslerin sonlarına doğru sınavlar hakkında konuştuk öğrencilerle… Malum olduğu üzere bazı üniversitelerde hibrit, bazılarında ise online eğitim devam sürüyor.

Öğrencilerde genel olarak motivasyon eksikliği var. Ayrıca verimlilik, çalışma yöntemleri, odaklanma gibi konularda ciddi eksiklikleri var.

Bu yazıda, sınav öncesi ve sınav döneminde gençlerimizin dikkat etmeleri gereken bazı prensiplere yer vermeye çalışacağım. Bunu yaparken de, önceliklerinin sınava hazırlık olduğunu bildiğim için yazımı kısa tutmaya ve sadece önemli noktaları vurgulamaya çalışacağım.

1. Uyku yönetimi

Çok ya da az uyumaktan ziyade uyku kalitesi önemli olan. Özellikle de beynin en iyi performansı gösterebileceği uyku düzeni sağlanmalı. Unutulmamalı ki uyku, önemli bir öğrenme aracı.

Uykudan önceki çalıştıklarınız uyku esnasında beyinde işlenir, ayıklanır, sinir ağlarında ilişkilendirilir. Uyku, zihnin hem gereksiz bilgilerden arınması hem de son alınan bilgilerin sindirilmesi için gerekli.

Uyku sonrasında yapılacak bir tekrar o bilginin kalıcılığını sağlayacaktır. Yani sandviç benzeri, çalışmaların arasına uyku koymak öğrenme kalitesini artıracaktır.

2. Bilgi yönetimi

Çalışma ortamı, ısı, ışık ve sessizlik önemli çalışma verimliliği açısından. Bu konuda en iyisini sağlayabilmeye gayret etmeli ancak olmuyorsa da bunu bir mazerete dönüştürmemeli. Çalışmak için her ortam ve her zaman en uygun olandır.

Önemli olan ilk adımı atmaktır. Yeterli motivasyon olmadığını hissettiğinizde, sadece kitabın kapağını kaldırın, bir süre sonra yol aldığınızı ve çalışma iştiyakınızın da geldiğini göreceksiniz.

Not alma tekniklerini geliştirmeli, kendi notlarınızı öğrenme aracı olarak kullanmalısınız. Hazır bilgi, hızlı yiyecekler gibi fazla besleyici olmaz. Mümkün olduğu kadar fazla duyu organını devreye alarak, aktif notlar yaparak ve tekrarlar yaparak öğrenmede etkinliği artırılabilirsiniz.

Öğrendiğinizi düşündüğün bir konuyu mutlaka birine anlatmaya çalışın. Dinleyen kişi konu ile ilgili olmasa da ona anlatabilmelisiniz. Anlatabiliyorsanız, konuyu iyice pekiştirmiş olursunuz. Anlatamıyorsanız, yeniden o konuya çalışmalısınız.

“Bir şeyi basitçe anlatamıyorsanız, onu tam olarak anlamamışsınız demektir.”

— Albert Einstein

Unutmayalım ki öğrenilen bir bilgi bir saat içinde tekrarlanırsa bir gün, bir gün içinde tekrarlanırsa bir hafta, bir hafta içinde tekrarlanırsa bir ay… unutulmaz, kalıcı hale gelir.

“Yeni edindiğimiz bilgileri yirmi dört saat içerisinde tekrar eder, konu üzerine kafa yorar ve hayal kurarsak, beyinde bir network oluşur ve öğrenilenlerin kalıcılığı sağlanır. Bu şekilde kimyasal kayıt yapılır.”

— Nevzat Tarhan

3. İlgi yönetimi

İlgi yönetimine, dikkat yönetimi, konsantrasyon veya odaklanma da diyebilirsiniz. Unutmayalım ki ilgi yönetimi, zaman yönetiminden daha önemlidir.

Bir günde 24 saatimiz var ancak bu kadar uzun dikkat enerjimiz yok. Sınırlı dikkatimizi, önemsiz yerlere harcamamalı, dikkatimizin maksimum olduğu zamanları öğrenme sürecine harcamalısınız.

Bu bakımdan sabahın erken saatleri iyi değerlendirilmeli. Güneş üzerinize doğmadan kalkmalı, belki bir kahveden sonra, Pomodora tekniğini kullanarak, iki saat aktif çalışma yapmalısınız. Sonrasında mümkünse protein ağırlıklı, şekerin yer almadığı bir kahvaltı iyi gelecektir.

Ardında dikkatinizi dağıtacağınız, ancak ekranlardan uzak kalmanız gereken, mümkünse açık alanda bir yürüyüş, size zihinsel gezinme sağlayacak, uykunun bir benzeri işlevle, bilgilerin zihninizde sindirilmesini sağlayacaktır.

4. Beslenme yönetimi

Doğru beslenme, zinde bir beden, duru bir zihin ve yüksek bir konsantrasyon sağlar. Abur cuburlardan, hazır ve işlenmiş gıdalardan, özellikle de işlenmiş şeker içeren gıdalardan kaçınmak, az yemek, asitli içecekleri tüketmemek gerekir. Kararında şekersiz bitter çikolata yemek iyi gelebilir. Akşam 18:00'den sonra bir şey yememek, kafein almamak, sigara içmemek yerinde olur.

5. Dijital yönetim

Sınav döneminde dijital detoks yapmakta büyük yarar var. Dijital ortamdaki ders materyallerinin kullanımı dışında, ekranlardan tamamen uzak kalmalı, buna çalışmaya ara verdiğinizde de devam etmelisiniz. Çünkü çalışma araları, öğrenme sürecinin devamı ve dikkat enerjisinin israf edilmemesi gereken önemli zaman dilimleridir.

Dijital bildirimlerin kapalı tutulması dikkatin dağılmasını engelleyecektir.

Haber takibine de bu dönemde ara verilmesi yerinde olur. Çünkü zihinsel meşguliyetin yanı sıra haberler, genelde can sıkıcı olduğundan modunuzu düşürür ve çalışma performansınızı olumsuz etkiler. Sonuçta bilmeniz gereken önemli bir haber olması durumunda bundan kaçmanız zaten mümkün olmaz.

Ezcümle;

Bu konuda sayfalar dolusu yazmak mümkün. Ancak temel prensipleri hayata geçirebilmek önemli. Bu önerilerin, sınav dönemi sonrasında da sürdürülmesi, iyi alışkanlıkların yerleştirilmesi, başkalarıyla olan farkınızı ortaya koyacaktır. Unutmayalım ki Darren Hardy’nin söylediği gibi, “Her gün yaptığın bir şeyi değiştirmedikçe hayatını asla değiştiremezsin. Başarınızın sırrı günlük rutininizde bulunur.”

Aykut GÜL

Dünya Gazetesi Köşe Yazılarım | Tüm Medium Yazılarım | Yazılarıma Ücretsiz Abone Olun | Medium’a Ücretsiz Katılın | Yazılarım Hakkında

--

--

Aykut Gül

AgEcon | productivity | time management | simple life | digital declutter | mind mapping | education | values | aykutgul@gmail.com