“Beyaz Gürültü”yü Hiç Duydunuz mu?

Değişen iş yapma biçimleri, yeni kavramlar, uyum sağlama çabaları…

Aykut Gül
3 min readJul 11, 2021
Jeff Sheldon / Unsplash

Ekonomiler büyüdükçe hizmet sektörünün milli gelirden aldığı pay giderek büyüyor. Ülkemizde, hem bu payın sürekli olarak artması ve hem de bir çok ekonomik faaliyetin dijital ortama kayması nedeniyle beyaz yakalıların sayısı her geçen gün artmakta, işler masa başına ve özellikle de mobil cihazlara kaymakta. Bir çok iş alanı için masa başında bulunma ihtiyacı da kalmamakta, zaman ve mekandan bağımsız olarak işler yürütülebilmekte.

Düne kadar Batılı ülkelerde rastladığımız kafelerde, evlerde (home office) çalışma tarzı artık ülkemizde de sıradanlaştı. Örneğin, bu makalemi, kalabalık ortamdan uzak, bir çam ağacının altında, kargaların ve martıların etrafımda gezindiği bir ortamda, akıllı telefonumdan paylaştığım interneti kullandığım dizüstü bilgisayarımdan yazıyorum. Muhtemelen son dokunuşları ve edit işlemini bir kafe ortamında veya evdeki mutfak masasında tamamlayacağım. Diğer akademik ve kurumsal işlerimi de aynı dizüstü bilgisayarımla günün değişik saatlerinde, farklı mekanlarda yapıyorum.

Kaynak: Yazar

Covid-19 Pandemisinin azalması veya bundan sonra tamamen sona ermesi durumunda da bir çok iş dijital ortamlardan yapılıyor olacak. Bu yeni süreçte hızlı uyum sağlayabilenler bir kaç adım öne çıkmış olacaklar.

Bir çok insan kafelerin gürültülü ortamında daha verimli çalışabildiklerini ifade ediyor. Bu, kimine göre, kafe ambiyansı olarak adlandırılıyor. Youtube’da kafedeymişsiniz gibi müzik ve arka plan sesleri sağlayan videolar mevcut.

Bazı kalabalık ortamlarda da kafe ambiyansı videolarının kulaklıkla dinlenerek çalışılması, çevresel rahatsız edici sesleri önlemekte. Bunun yanı sıra, benzer şekilde, beyaz gürültü ile de aynı sonuç elde edilmeye çalışılmakta.

Wikipedia’da beyaz gürültünün (white noise), sinyal işlemede, farklı frekanslarda eşit yoğunluğa sahip rastgele bir sinyal olduğu ve sabit bir güç spektral yoğunluğu verdiği ifade edilmekte.

William R. Klemm Ph.D., Phychology Today’de yer alan “Does White Noise Help You Learn? — Beyaz Gürültü Öğrenmenize Yardımcı Olur mu?” başlıklı yazısında, beyaz gürültü ile çalışma konusunda şunları belirtir: “Maskelenmesi gereken genel oda gürültüsü varsa beyaz gürültünün bir değeri olabilir. Bu, özellikle gürültü nedeniyle dikkati dağılan dikkat eksikliği olan kişiler için geçerli olabilir. Bildiğim kadarıyla test edilmemiş bir başka olasılık, tropikal bir yağmur ormanında yumuşak bir arka plan gürültüsüne sahip olmak veya kumsalda dalgalanan dalgalar. Bu sesler kesinlikle rahatlatıcı olacak ve tek tip bir ses arka planı sağlayacaktır.”

Beyaz Gürültü için YouTube Örnek Bağlantısı

Beyaz gürültü ve diğer benzeri seslendirmelerle amaçlanan, özellikle kalabalık ortamlarda (ofis, kafe, ev vb), çalışma verimini artırabilecek işitsel ve zihinsel ortamları sağlamak. Bir çokları bunu, tek başına oldukları ortamlarda bile tercih etmekte. Elbette bu yöntemler konsantrasyonu sağlamada yardımcı olmakta ancak diğer yandan da çok fazla duymak istemediğimiz iç sesimizi de susturmak, kendimizden bile uzaklaşarak kafe ambiyanslarını yakalamak için kullanılmakta…

Yine de benim şahsi tercihim, mahallemizdeki tarihi caminin loş bir köşesinde veya avlusundaki çınarın altında, çay eşliğinde, eski ahşap masada çalışmak… Ancak özellikle evden çalışmak durumundaysanız, ayrı bir odaya sahip değilseniz ve çok fazla gürültü söz konusu ise neden beyaz gürültüyü veya ondan daha etkili olabilecek kendi seçimlerinizi tecrübe etmeyesiniz?

Aykut GÜL

--

--

Aykut Gül

productivity | informatics | learning | agricultural economics | tarım ekonomisi | strateji | eğitim | verimlilik | bilişim | kariyer | kişisel gelişim