Yapay Zeka Yazmayı Öğrendi ve Biz Hala Tehlikenin Farkında Değiliz

Yapay zeka; dijital ortama aktarılmış tüm metinleri, kitapları, ansiklopedileri, kısacası tüm dijital ürünleri bilmekte, ilişkilendirebilmekte ve onlardan yeni metinler ortaya koyabilmekte.

Aykut Gül
3 min readAug 1, 2022
Foto: Possessed Photography / Unsplash

Yaklaşık olarak bir hafta kadar önce “Yazarlık” Tehlike Altında mı? başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Her alanda olduğu gibi yapay zekanın “yazma” işine de el attığına işaret etmiş, gerek ticari gerekse blog vb tarzında yazanların ciddi bir tehdit altında olduklarına dikkat çekmeye çalışmıştım.

Yazıya çok fazla tepki geleceğini ve derin bir tartışma ve endişeye neden olacağını beklerken, o yazı belki de en az ilgi gören yazılarımdan oldu.

Bir yapay zeka uzmanı değilim. Bu konuya eğilmem için olmam da gerekmiyor. Bu konu her insanın öncelikli konusu bugün. Üniversite tercihlerinin yapıldığı bir dönemde, aslında tercihleri etkilemesi gereken en önemli konu yapay zeka. Yapay zeka eğitimi anlamında değil söylediklerim. Yapay zekanın etkileyeceği kariyer, iş ve sosyal değişimdir kastettiğim.

O yazıda sadece bir farkındalık oluşturmak amacıyla yüzeysel ve en az korkutucu şekliyle konuyu ele almaya çalışmıştım.

Oysaki konu çok daha önemli, korkutucu ve tehditkar. Bu yazıda, konuya bazı eklemeler yaparak bir çaba daha göstermiş olmak istiyorum.

Yapay zeka sadece bir makale, bir haber, bir reklam metni, bir ürün tanıtımı veya blog yazısı yapmayacak. Yapay zeka, metni yazmanın dışında aynı zamanda bir yazar olarak sizin tarzınızı öğrenmiş olarak ve sanki sizin yazınızmış gibi istenilen konuda, istenilen uzunlukta belgeler ortaya çıkartabilecek.

Dahası birkaç yüzyıl önce ölmüş olan yazarların ortaya koydukları eserleri her detayına varıncaya kadar çok iyi bileceğinden bugün o yazarların tarzına uygun, bizim vereceğimiz anahtar kelimelere göre ve istenilen uzunlukta metinler yazması istenebilecek. Örneğin, Tolstoy’un kaleminden çıkmış gibi yeni bir “İtiraflarım” kitabı yazdırmak mümkün. Eski kitaptan tamamen farklı içerikte…

Yapay zekanın hazırladığı metni, yeni seçenlerle sürekli değiştirmeniz de mümkün. Her “Yenile” butonu ile farklı bir içerik elde edilebilir. Hatta yazıyı biraz daha eğlenceli hale getirmesini bile isteyebileceksiniz.

Bir pazarlama şirketinin, bir ürün tanıtımı metni konusunda, bir içerik sağlayıcıya yaptığı talep, havuzdaki yazarlardan birisine gitmekte ve editoriyal süreçlerden geçmekte. Bu alanda birçok kişi halihazırda istihdam edilmekte.

Yapay zeka ile tüm bu aşamalar ortadan kalkmakta, pazarlama şirketinin ilgili kişisi, yapay zekadan istediği formatta yazıyı çok daha kısa zamanda ve daha az maliyetle alabilmekte.

Geçen yazıda teknik detaylarla boğmamak GPT-3 teknolojisinden bahsetmemiştim ancak sanırım kısa da olsa değinmekte fayda var. Bu teknoloji, OpenAI tarafından geliştirilmiş ve 2020 yılında duyurulmuştu. İnsan veya makina diline benzer içerikleri oluşturmada yararlanılan bir yapay zeka modelidir. Şimdiye kadar oluşturulan en büyük yapay sinir ağı konumundadır.

Bu teknoloji, istenilen özellikte metinler oluşturabilir, sorulara cevap verebilir, şiir yazabilir ve dahası bilgisayar kodlama yapabilir. Yapay zekanın geliştiricisi olan insana kodlama eğitimi bile verebilir.

GPT-3, dijital ortalama aktarılmış tüm metinleri, kitapları, ansiklopedileri, kısacası sanal dünyadaki tüm dijital ürünleri bilmekte, birbirleri ile ilişkilendirebilmekte ve onlardan yeni dijital ürünler ortaya koyabilmekte.

Buraya kadar gelecek zaman nitelemesi yaptığımız birçok konunun şu anda sınırlı da olsa kullanımda olduğunu ifade etmeliyiz. Kullanım maliyetlerinin düşmesiyle birlikte çok hızlı bir yayılım göstereceği söylenebilir.

Yapay zekanın duyguya sahip olup olamayacağının tartışıldığı bir zamanda, eğitimcilerin, ekonomistlerin, pazarlamacıların, yazarların… Aslında toplumun tüm kesimlerinin bu konuya duyarlı olması mecburiyeti bulunmaktadır.

“Korkarım ki bir gün teknoloji, insan etkileşiminin önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak…” — Albert Einstein

Aykut GÜL

Twitter | Youtube | Medium | Yazılarıma Ücretsiz Abone Olun | Medium’a Ücretsiz Katılın | Tüm Yazılarım | Yazılarım Hakkında

--

--

Aykut Gül

productivity | informatics | learning | agricultural economics | tarım ekonomisi | strateji | eğitim | verimlilik | bilişim | kariyer | kişisel gelişim