2021 Neden Fırsat Yılı Olmasın?

Tarihi Allah yazar; biz sadece nerede duracağımıza karar veririz. — Aliya İzzetbegoviç

Aykut Gül
4 min readDec 30, 2020

Pandeminin etkisinin giderek ağırlaştığı, aşı haberlerinin yoğunlaştığı, mutasyon konusunda iç karartıcı gelişmelerin olduğu bir zamanda, yılbaşı tatili vesilesiyle dört günlük bir kapanmaya gidiyoruz.

Bu dört günle ilgili olarak herkesin farklı bir planı var. Bir grup, yılbaşı eğlencelerinden vazgeçmeyip dar alanda da olsa eğlenmek arzusunda. Diğer bir grup, eğlenecek havamız mı var diyerek karamsarlık ve şikayet halinde bu dört günü geçirecek gibi görünüyor.

Çok küçük bir azınlık ise 2020'nin hesabını kapatacak ve 2021'in daha iyi bir yıl olabilmesi için ne yapması gerektiğine karar verecek.

Lise yıllarımdan hatırlarım, İngilizce ders kitabımızda “New Year’s Resolutions - Yeni Yıl Kararları” diye bir bölüm vardı. Arthur karakterinin o zaman aldığı kararlar hala aklımda.

Daha sonra değişik zamanlarda Avrupa ülkelerinde ve ABD’de bulundum. Bu ülkelerde de, bizim ülkemizde her yılbaşı gördüğümüz eğlenceler aktiviteler mevcut. Ancak bu görüntülerin dışında insanlar birbirine, aldığı yeni yıl kararlarını da sorardı. Biz onlardan sanırım sadece eğlence kısmını aldık ve abartarak da sürdürdük.

Evet, evde kalacağımız bu dört günü muhasebe yapma ve 2021 kararları gündemiyle geçirecek olanlar, 2021'i fırsata dönüştürebilir. 2020 herkes açısından zor bir yıl oldu. Ancak ne kadar şikayet ettik, ne kadar şükrettik ve ne kadar cüzi irademizi olumlu yönde değişim için kullanabildik? Başardıklarımız ve başamadıklarımızın listesini yapalım öncelikle… Sonra bunlardan ders çıkartalım. Maddeleyerek hepsini… ve mutlaka yazarak.

En kötü karar, kararsızlıktan iyidir, derler. Kararsızlık, ilerlemenin önündeki en büyük engel… Amin Maalouf der ki; “Öyle bir an gelir ki tüm kararlar kötüdür, sorun, sonradan en az pişman olacağın kararı bulup seçmektir”.

İkinci aşama, yeni yıl kararlarını almak. Yine elimizde boş beyaz bir sayfa ve kalem. Yeni bir beyaz sayfa açabilmek niyetiyle yapalım bunu…

Hayat, karar vermek zorunda kalmaktır. — Anchee Min

Foto: Tim Mossholder / Unsplash

Öncelikle 2021 için bir tek büyük hedefiniz olsun. Sonra alt hedefler ve bunları gerçekleştirebilmek için gerekli zaman, kaynak ve araçlar. Hepsini açıkça yazın. Başarı kriterlerinizi de belirleyin. Çünkü bu kararları yazıp, bir kenara atmayacaksınız. Yıl boyu uygulama esnasında aylık, haftalık ve günlük olarak değerlendirmeler yapacaksınız bu hedefinizi gerçekleştirme noktasında. Yıl sonunda da şimdi olduğu gibi büyük muhasebe.

Aldığınız kararları yeni bir kağıtta temize çekin. Altına tarihi, adınızı yazın ve imzanızı atın.

İkinci aşamada, aldığınız kararları aile meclisinde ilan edin (bu arada diğer bireylerin de sizinle aynı şekilde kendi kararlarını aldıklarından emin olun). Bu ilan, sizin için bağlayıcı olacaktır. Yıl boyunca kararlarınızın ne kadarını gerçekleştirebildiğinizi onlar da kontrol edebilecekler. Aksi halde Ocak ayı bitmeden kararları rafa kaldırmanız muhtemeldir.

Hayatın tüm sırrı, bir tek şeyle adamakıllı, diğer binlercesiyle de gereği kadar meşgul olabilmektir. — Horace Walpole

2021 yılını kendi belirlediğiniz hedef doğrultusunda isimlendirin. Bu yılda artık İngilizce öğrenmeyi hedeflemişseniz, “İngilizce Yılı” olabilir. Tüm yıl bu konu ile yatıp kalkabilirsiniz. Sohbetleriniz bu konu etrafında olur. Dil öğreniminizi 24 saate yaymaya gayret edersiniz. 24 saat, çünkü uyku esnasında dili en iyi pekiştirebilirsiniz. Bu konunun detaylarına girmeyeceğim bu yazıda. Siz zaten kararınızı verdiğinizde bunun yöntemleri konusunda iyi bir araştırma yaparsınız. Ama esas olan Walpole’ün dediği gibi bir işle adamakıllı ilgilenmek… O işin rüyalarınıza girmesini sağlamak. Yılın sonu için de ölçebileceğiniz bir hedefiniz zaten olacak. Örneğin, TOEFL veya YDS sınavlarından belirli bir puanı yakalamak gibi.

Tüm karar vermemiz gereken, bize verilen zaman ile ne yapacağımızdır. — J. R. R. Tolkien

Bir başkası için hedef kilo vermek olabilir. Sonra yöntem ve sayısal bir hedef benzer şekilde…

“Kitap Okuma Yılı” olabilir bir başkası için. Haftada bir kitap okuma hedefi, yılda 52 kitap demektir, ki bu alınan bir çok diplomadan daha değerli olabilir.

Belki de “Gönüllülük Yılı” olabilir sizin için 2021… Bir sivil toplum kuruluşunda, karşılıksız, sadece Allah rızası için faaliyetlere katılabilir, vermenin hazzını yaşayabilirsiniz. Bu sizi manevi olarak apayrı bir seviyeye yükseltecektir.

Hayat karar ve eylemdir. Karar vereceksin, eyleme geçeceksin. — Orhan Pamukoğlu

Herkesin kendisine göre öncelikleri vardır mutlaka. O nedenle önceliğinizi iyi belirleyip o doğrultuda 2021'i isimlendirin, kendinizi o yönde motive edin, dijital şifrelerinizi o doğrultuda sloganlarla değiştirin (örneğin “dilTOEFLhedef90”, “NeverTooLate2021”, “evetYapabilirsin!” vb) ilgili motivasyon yazılarını duvarlara asın ve gelişmeleri mutlaka dostlarınızla paylaşın ki hem siz motivasyonunuzu koruyun hem de onlar süreci canlı tutabilsin.

İmkansızlıkla, mümkün olan arasındaki fark insanın kararlılığında yatar. — Tommy Lasorda

Seçim elimizde: 2021'de ya bir karga gibi şikayet etmeyi sürdüreceğiz ya da bir kartal gibi yüksekten süzülerek asıl hedefimize kilitleneceğiz.

Aykut GÜL

http://aykutgul.medium.com

--

--

Aykut Gül

productivity | informatics | learning | agricultural economics | tarım ekonomisi | strateji | eğitim | verimlilik | bilişim | kariyer | kişisel gelişim